Tandoori Gobhi – Tandoori Blomkål (bagt)

Skærmbillede 2016-01-11 kl. 20.58.18

 

Selvom jeg er gift med en mand med indisk blod i årene, har jeg aldrig været i Indien – dog har jeg altid været inspireret af deres køkken. Jeg har besluttet at spise mindre mængder kød i 2016 – ikke kun for at minimere mit eget carbon footprint, men også for at kunne købe kød af bedre og økologisk kvalitet de dage vi spiser kød. Det er blevet til Meatless Monday. Det indiske køkken er fuld af vegetariske retter, men mange af dem går ikke an i et LCHF køkken pga. kulhydratrige ingredienser. Jeg har derfor at mig for at finde nogle af de klassiske indiske retter frem og LCHF’isere dem.

Og så et lille tip: i retter som denne, hvor du kun skal bruge blomkålsbuketterne så lad være med at smide stokken ud. Hav en pose i køleskabet, hvor du gemmer stokken fra det kål du bruger i løbet af ugen. Det gør jeg og en gang om ugen/hver 14 dag, så river jeg det og tilsætter i min kødsauce eller skærer det i mindre stykker og blender i suppe eller sauce – det giver både fylde og smag … og så er det godt for miljøet og pengepungen.

Dette er min version af Tandoori Gohbi, som der findes et hav af versioner af på nettet.

Tandoori Gohbi (Tilbehør eller forret til 4 personer)

  • 1 blomkålshoved
  • 2 cm frisk ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 2 spsk ghee/klaret smør/kokosolie
  • 2 tsk tandoori kryderi (hjemmelavet eller købt)
  • 2,5 dl græsk/tyrkisk yoghurt 10%
  • 1 spsk finthakket frisk koriander (kan erstattes af bredbladet persille, hvis du ikke er til det andet) + lidt ekstra til at drysse lidt på før servering.

Del blomkålshovedet i buketter uden alt for meget stok. Kom buketterne i en skål/gryde og overhæld med kogende vand. Lad dem stå i det varme vand i 5-7 minutter under låg (det skal ikke koges, men bare mørnes let). Hæld dem i et dørslag og lad dem dryppe af mens du tilbereder marinaden. 

Fjern skal fra hvidløg og det yderste af den friske ingefær. Kom dem i en minihakker og mos dem sammen. Du kan også hakke det fint med en kniv og/eller give det en tur i morteren. Varm fedtstoffet i en lille gryde og tilsæt hvidløg, ingefær og tandoori krydderi. Svits det under omrøring i et par minutter. Kom den varme krydderipasta i en stor skål (som både kan rumme marinaden og blomkål) og tilsæt yoghurten lidt ad gangen, mens du blander det godt sammen, til sidst røres en spsk finthakket frisk korinander i marinaden.

Tag de let afkølede blomkålsbuketter og dup dem tørre med et rent viskestykke, kom dem i marinaden lidt af gangen og dæk dem med marinaden med en ske. Vend det hele forsigtigt og stil det til at trække. Det skal trække mellem 30 minutter og helt op til et døgn. Skal det blot trække en halv time, så lad det stå på køkkenbordet. Hvis det er længere, så dæk det til og stil det på køl. Jo længere det trækker, jo mere vil smagen trænge ind i blomkålen. Men det smager dejligt uanset om du har travlt, eller har forberedt det aftenen før. 

Når du skal bage blomkålet skal du sætte ovnen på 160 grader varmluft. Kom bagepapir på en bageplade eller brug et teflon-belagt bageplade smurt med lidt smør. Fordel de marinerede buketter – og dryp dem gerne med den overskydende marinade på toppen – bag dem i 35 minutter. 

Kom de bagte Tandoori Gohbi på et fad og drys med finthakket koriander/persille, alt efter hvad der behager dine smagsløg og server dem med Naan, raita og andet godt. 

 

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *