Marineret Svinemørbrad Thai-style med Wanna-be Som Tam Thai

Jeg har boet i Thailand, mens jeg tog min sidste praktik i min uddannelse til pædagog. Jeg var der lidt over et halvt år som frivillig, når jeg siger at jeg har boet der er det fordi jeg gik all-in på kulturen … især maden.
Denne ret er min LCHF udgave af den klassiske ret Papaya Salat … Den skal lavet meget stærkt, men jeg laver min mild og tilsætter selv ekstra frisk chili, da min mand ikke kan tåle chili (ikke så godt, når man er halv-inder).
Husk man kan altid komme mere på – man kan ikke trække det ud af retten.
I Thailand kommes der også små tørrede rejer i … og det ville jeg også komme i, hvis det skal være tilbehør til fisk.
Jeg serverer den i dag med svinemørbrad, men det kunne lige så godt være thai fiske dunser, laksesteak, kylling, and eller oksekød… 

Thai-marineret Svinemørbrad (4 portioner)

Kødet:

1 svinemørbrad
4 spsk Tamari soya
4 spsk sesamolie
2 spsk limesaft
2 tsk sukrin melis

Bland tamari, sesamolie, lime og sukrin godt og kom det i bunden af en frysepose. kom den hele mørbrad ned i, luk posen og masser marinaden ind i kødet. Lad den trække på køl i 1 time mens du tilbereder salat og evt. andet tilbehør.

Steg kødet i en gryde eller pande og vend den så den får farve jævnt – tilsæt marinaden lidt ad gangen så den ikke koger kødet, men glaserer det. Skær den i 0,5-1 cm tynde skiver og anret på salaten.

Salaten:

1 agurk
400 gram fintsnittet hvidkål (eller spidskål)
8 cherry tomater
3 fed hvidløg
1 rød chili (helt op til 10 stk afhængigt af hvor stærk du ønsker den)
4 spsk peanuts eller cashewnødder
2 spsk fiskesauce
3 spsk limesaft
1 spsk sukrin gold
5 spsk sesamolie

Riv agurken i lange strimler – evt. på en GEFU spiralizer. Snit hvidkålen fint. 

Rist nødderne på panden til de begynder at få lidt farve. Skær tomaterne i kvarte.
kom hvidløg og chili i en morter (hvis du ikke har en morter, så kom det i en minihakker). Stød det grundigt, tilsæt sukrin gold og knus det sammen med hvidløg og chili. Tilsæt derefter nødderne og stød videre.
Kom det hele i en stor frysepose og tilsæt fiskesauce, limesaft og sesamolie. Luk posen – ryst, ælt og mos det hele sammen. Det kan gøres med hænderne i en skål, men tag en frysepose eller plastikhandske på hånden for ikke at komme i alt for tæt kontakt med chilien (afhængigt af hvor meget du kommer i). Et tegn på at du er ved at være i mål er at tomaternes saft er mast godt ud i salaten.
Arranger salat og kød på et fad med frisk f.eks. frisk koriander eller thai basilikum og drys med lidt nødder over. 

Hvis du også har lyst til noget lunt tilbehør passer retten godt med let kogte grønne bønner vendt på panden ved høj varme i olie og sesamfrø. Suppleret med bønner og Lime-Blomkålsris, kan retten strække sig helt op til 6 personer og bliver mere “børnevenlig”

Retten er i sig selv ikke særlig fed … Hvis i ikke skal have en fed dessert anbefaler jeg at man serverer rettet med en citron/lime og eller chili mayonnaise eller 1/2 avocado pr. person.

Jeg vil anbefale at man laver retten så mild som muligt, så alle kan være med… Lav syrlige chilier og server dem til, så kan vi chili-freaks selv skrue op for blusset
Sure chilier
2-3 røde og grønne friske chilier
2-3 spsk asiatisk vin eddike
1-2 tsk sukrin gold

Pisk eddike og sukrin sammen, skær chilierne i tynde skiver. Kom chilierne (med kerner) op i eddikelagen. Rør rundt og lad det trække min. 15 minutter før servering.

You may also like...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *